שאלות שתמיד שואלים אותנו

האם לעשות החייאה להורה שאמר בעבר כי אינו מעוניין בהנשמה? 

אנחנו נזהרים מאוד מייעוץ ספציפי בלי לשמוע את פרטי המקרה, והתשובה כאן היא כללית, ואינה פסיקת הלכה. לתשובה ממוקדת ומקיפה פנו למוקד שלנו.  
הנשמה מלאכותית נחשבת לסבל, ולכן, במצבים רפואיים מסוימים, כאשר אין ספק כי רצון ההורה היה להימנע מהנשמה, מותר מבחינה הלכתית להימנע ממנה. עם זאת, הדבר תלוי גם בעתיד הצפוי לחולה במקרה שההחייאה תצליח. יש לבחון אם במצב הנתון ההורה עשוי להבריא או להגיע לאיכות חיים סבירה, ולהבין אם דעתו של ההורה הייתה משתנה לאור נתונים אלה. 

האם חשוב לבקר קרוב משפחה הלוקה בדמנציה, אשר לא מזהה אותנו? 

חכמינו לימדו אותנו על החשיבות הגדולה של ביקור חולים שבכוחה לעודד את החולה. נוסף על כך, הביקור מאפשר לנו לוודא שהוא מקבל את הטיפול הראוי ושאינו סובל מכאב או צער שאפשר להימנע ממנו. במקרה של אדם עם דמנציה, אומנם אין אנו יודעים את נפשו ומחשבותיו, אך במקרים רבים, גם אם הוא לא מזהה את בני המשפחה הוא יכול להתעודד ולשמוח מיחס חומל וקרוב ומהאהבה שמרעיפים עליו. לכן, מומלץ מאוד להמשיך ולבקר ככל האפשר.

מה עושים כשיש ויכוח בין האחים על דרך הטיפול בהורה מבוגר או חולה? 

השיקול המרכזי בהחלטות שנוגעות לדרך הטיפול צריך להיות טובת ההורה. כאשר יש חילוקי דעות חשוב לזכור: כל האחים רוצים בטובת ההורים. הדבר הנכון לעשות הוא לשאול את עצמנו – מה אבא או אימא היו רוצים לו היו יכולים להחליט בעצמם? מומלץ להתייעץ עם מטפלים מומחים, שיודעים לתאר בפירוט את היתרונות והחסרונות של כל שיטה, כדי לוודא שקיבלתם החלטה מושכלת. כמו כן, כדאי להקדיש זמן לשיחה כנה ופתוחה, לברר את הכוונות והרגשות של כל אחד מהאחים, ולהגיע להחלטה משותפת, גם כדי להגיע להחלטה הטובה ביותר, וגם כדי לשמור על יחסי האחים לאורך זמן. משפחה מאוחדת היא טובת ההורים! 
לתמיכה בקבלת החלטה משפחתית משותפת, מומלץ לפנות למוקד שלנו.

האם לספר לאדם חולה שאחד מבני משפחתו נפטר?

נקודת המוצא היא שכל עוד הדברים הנאמרים לחולה עשויים להיות משמעותיים לגביו, ואינם גורמים לו נזק – מספרים לו. אנחנו מאמינים כי על האדם להיות חשוף לאמת ולמציאות הקיימת, ועל כן אין מסתירים דברים. אם בוחרים להסתיר מידע מאדם חולה – יש להיזהר שלא יגלה אותו בעתיד ויצטער שלא שמע על כך בזמן. עם זאת, אם הידיעה עלולה לדרדר את מצבו או להחליש אותו, מותר להסתיר ממנו, למרות שמבחינה הלכתית בכך יימנע ממנו מלקיים מנהגי אבלות ולומר קדיש.

באילו נסיבות מותר לוותר על טיפול מאריך חיים?

לפי התפיסה ההלכתית הבסיסית, מוטל על האדם לקבל טיפול רפואי המציל את חייו. אולם, יש נקודה מסוימת שממנה חובה זו אינה מוטלת עליו, ומותר לו לסרב לטיפול מאריך חיים. זאת כאשר הטיפול הרפואי אינו יכול עוד לרפא אותו, והאדם סובל ייסורים גדולים, עד כדי תחושה שטוב מותו מחייו. אסור לחולה לעשות פעולות אקטיביות כדי לקצר את החיים, אולם מותר לו לעבור לטיפול תומך ולשיכוך כאבים ללא ניסיון להאריך את חייו. על בני המשפחה לקבל את הכרעתו הכואבת ולהניח לו להיפרד בטוב מן העולם ומהמשפחה, ויש בכך חסד גדול. 
יש לזכור כי לא כל סבל מצדיק הפסקת טיפול ולכן ראוי לדון בכל מקרה בנפרד. מומלץ לפנות למוקד צהר עד 120 לקבלת ייעוץ בהתאם למצב שלכם. 

האם מותר לקבל טיפול לשיכוך כאב או הרגעה (סדציה) פליאטיבית, גם אם יש בהם סכנה? 

שיכוך כאב הוא טיפול רפואי לכל דבר. מותר לתת לאדם משככי כאבים, כגון מורפיום או תרופות אחרות, גם אם יש בהם סיכון מסוים, בתנאי שהמטרה המרכזית היא הקלת הכאב והייסורים. היתר זה מותנה בהקפדה יתרה על טיפול במינון הנמוך ביותר היעיל לשיכוך הכאב. 
לייעוץ על תרופה או מינונים מסוימים מומלץ לפנות למוקד צהר עד 120

מה עושים כאשר אבינו, שהוא האפוטרופוס על אימנו, הנמצאת בסוף חייה, סובל גם הוא מהידרדרות קוגניטיבית?

כיוון ששניהם ההורים שלכם, אתם מחויבים לשמור על שניהם ולכבד אותם. ככל שההחלטות שלו לא מסכנות או חלילה פוגעות בה, יש לאפשר לו לקבל החלטות, ובכך לכבד גם אותו, וגם אותה – שמינתה אותו. עם זאת, ברגע שהחלטותיו עלולות לסכן אותה או לפגוע בטובתה, עליכם להגן עליה ולמצוא דרך לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבורה. מומלץ לפנות ולקבל אבחנה למצבו של האב, ואף לבקש מינוי של אחד הילדים כאפוטרופוס עליו, כדי שתוכלו להתערב כאשר מצבו לא יאפשר לו לקבל החלטות כראוי. 

האם מותר להכניס מטפל זר לבית ההורים, על אף שאחד מהם מתנגד לכך? 

כבודו של ההורה המתנגד חשוב מאוד, ואין לזלזל ברצונו ובפרטיותו. עם זאת, אם אחד ההורים – או שניהם – זקוקים לעזרה קבועה, ונוכחותו של מטפל זר חיונית, יש לבחור בדרך זו למרות ההתנגדות ולספק להם את הטיפול הנדרש. לא חלה עליכם, הילדים, חובה להעניק את הטיפול בעצמכם במקום לשכור מטפל סיעודי. השתדלו לשכנע את ההורה המתנגד או להגיע עימו לפשרה, להציע ליווי ותמיכה מקצועית, אך הקפידו שהצרכים הפיזיים של שני ההורים לא ייפגעו.
לייעוץ על תיווך ההחלטה להורים ומציאת פתרונות ביניים, אתם מוזמנים לפנות למוקד שלנו.

ליווינו למעלה מ-
0 משפחות
מעל
299660 כניסות למאגר הידע
שיתוף פעולה עם יותר מ-
0 מרכזים רפואיים

יש רגעים שלא עוברים לבד. ויש החלטות שלא מקבלים לבד.

זקוקים לייעוץ בנושאי דמנציה וסוף חיים?